Sikerek a Diákolimpián

A Tbilisiben megrendezett 48. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián (International Chemistry Olympiad) a négyfős magyar csapat 4 ezüstérmet szerzett.

A csapat tagjai:
Kovács Dávid Péter (12. évf), Szent István Gimnázium, Budapest
Stenczel Tamás Károly (11. évf), Török Ignác Gimnázium, Gödöllő
Turi Soma (11. évf), ELTE, Apáczai Csere János Gimnázium
Perez-Lopez Áron Ricardo (12. évf), ELTE, Apáczai Csere János Gimnázium

Az országok nem hivatalos pontversenyében, a becsült pontok alapján a magyar csapat a 67 versenyző ország közül a 11-14. közötti helyet szerezte meg.

A versenyre a felkészítést – a diákok középiskolai tanáraikon felül – az ELTE TTK Kémiai Intézetének oktatói végzik. A csapatot Tarczay György, Varga Szilárd és Zihné Perényi Katalin kísérte el a versenyre. (Az IChO hivatalos magyar honlapja: olimpia.chem.elte.hu). Az idei olimpia rendezését korábban elvállaló ország tavasszal visszalépett, így a versenyt nagyon rövid idő alatt kellett az új helyszínen megszervezni. Ezért a versenyfeladatokat egy nemzetközi tudományos bizottság állította össze, amelynek vezetője Magyarfalvi Gábor (ELTE TTK Kémiai Intézet) volt. A magyar csapat részvételét az Emberi Erőforrások Minisztériuma, míg a nemzetközi tudományos bizottság tagjainak kiutazását a Richter Gedeon Nyrt. és a Servier Gyógyszerkémiai Kutató Intézet támogatták.


( A képen balról jobbra: Shota Kuprava, a csapat helyi kísérője, Kovács Dávid Péter, Stenczel Tamás Károly, Varga Szilárd, Turi Soma, Magyarfalvi Gábor, Perez-Lopez Áron Ricardo, Villányi Attila, Zihné Perényi Katalin)

Beszámoló: Tarczay György és Varga Szilárd

A Diákolimpia hivatalos honlapja itt található.