Támogatóink:
Kellemes nyaralást kívánunk az oldal látogatóinak!
Programjaink ősszel indulnak újra, melyekre szeretettel hívjuk a kémia iránt érdeklődőket.
Programjainkkal kapcsolatos kérdésekkel, észrevételekkel, javaslatokkal kérjük keressék a program koordinátorát, vagy írjanak elektronikus levelet az info@chem.elte.hu címre.
Hírek
Alkímia ma 2014/2015
Az Alkimia ma előadássorozat 2014/2015 tanévi programtervezete elérhető ide kattintva. A program még változhat. A honlapon folyamatosan frissítjük az előadások címeit, kivonatait és a kísérő programokat.
Szerettel várunk minden régi és új hallgatót a sorozat nyolcadik évadában. Az első előadást szeptember 25-én tartjuk.
A 2014/2015-ös évad jubileumi tanév, 2015. február 19-én lesz az Alkimia ma 100. előadása.
Tájékoztató kiadvány az ELTE kémia tárgyú képzéseiről
A képre kattintva letölthető a Kémiai Intézet tájékoztató füzete az ELTE Természettudományi Karának kémia tárgyú képzéseiről. A szakok részletes ismertetése mellett, a kiadvány áttekintést nyújt a tehetséggondozó programokról, szakkollégiumokról, posztgraduális képzésről, ösztöndíj lehetőségekről.
Tájékoztató kiadvány az ELTÉ-ről
A képre kattintva letölthető az ELTE Karrierközpont tájékoztató füzete. A kiadvány rövid bemutatást ad az egyetemről és részletesen ismerteti az egyes karokon folyó képzéseket.
Vegyész vagy vegyészmérnök?
Kémia tárgyú egyetemi tanulmányokra készülve sok középiskolásban merül fel a kérdés, hogy kutatói vagy mérnöki szakra jelentkezzen inkább. Az ELTE Kémiai Intézete az itt elérhető összefoglalóval kívánja a fenti kérdést fontolgató diákok és szüleik döntését segíteni.
KÖKÉL — címlapfotó pályázat
A KÖKÉL szerkesztősége pályázatot hirdet a kémiához kötődő fényképek, grafikák beküldésére. A nyertes pályamunkák lapszámról lapszámra változva jelennek majd meg a címlapon. A szerkesztőség bármiféle érdekes, látványos vagy dekoratív képet vár, amin szerepel olyan jelenség, anyag, kísérlet, vagy akár esemény, ami a kémiához kapcsolódik. A képet legalább néhány szavas képaláírás kísérje, esetleg rövid magyarázat, akár cikk is (legfeljebb két A5 oldal terjedelemig). A kísérő anyagokat a lap közli majd. Elsősorban középiskolás diákok munkáira számít a szerkesztőség, de természetesen bármely olvasó küldhet be pályamunkát.
A színes képeket minél nagyobb, de legalább 1200×1100 képpontos méretben a hozzá tartozó szöveggel együtt a kokel@mke.org.hu e-mail címre kell küldeni. A levélben értelemszerűen szerepeljen az alkotók neve és iskolája is. A jelentkezés folyamatos. A megjelenő szám mindig az addig beérkezett legjobb pályamunkát közli.
KÖKÉL — internetes hozzáférés
A Magyar Kémikusok Egyesülete döntése nyomán a KÖKÉL anyagai és feladatbeküldő versenyei korlátozás nélkül elérhetőek a nyomdai megjelenéssel egy időben a http://kokel.mke.org.hu/ internetes címen.
A szerkesztők bíznak abban, hogy az internetes hozzáférés több olvasóhoz juttatja el a lapot, többen fogják beküldeni a feladatokat. Ugyanakkor azt is remélik, hogy előfizetőik továbbra is megrendelik a megfogható, könyvtárban megőrzött, vagy emlékként elrakható, sok évtizedes tradíciót ápoló nyomtatott kiadványt.
Kid's Lab — Kölyöklabor
A „Kids' Lab” azaz Kölyöklabor a BASF nemzetközi ismeretterjesztő programja. Magyarországon a Közlekedési Múzeumban rendezték be a kisiskolások kísérletezésére alkalmas kémiai laboratóriumot. A célközönség a 6-12 éves korosztály, vagyis az 1-6. osztályosok. A laboratóriumi foglalkozások 45 percesek, ezeken egy-egy osztály vehet részt. A kísérletezés védőfelszerelésben, múzeumpedagógus irányításával zajlik. A részvétel ingyenes.
Bővebb információ a http://www.chemgeneration.com/hu/ honlapon.
Oktatási információk
Közvetlen kapcsolat a Kémiai Intézethez
Az egyetemi kémia oktatással kapcsolatos kérdésekben (BSc, MSc szakok, tanegységek, szakirányok, stb.) eligazítást nyújt
Kochis Andrea, az oktatási ügyek adminisztrátora,
a 3722-500/1210 telefonszámon vagy személyesen az 5. emeleti 543-as szobában.