Sophos víruskereső telepítési segédlet

Az alábbiakban képes segítséget kívánunk nyújtani a Kémiai Intézet dolgozói számára a Sophos víruskereső szoftver számunkra kijelölt verziójának telepítéséhez az Intézeti gépekre. A leírás illetve a képek Windows7 illetve WindowsXP operációs rendszerekhez készültek.

 1. VirusBuster vagy egyéb víruskereső szoftver eltávolítása
  A Start menü -> Vezérlőpult alatt található a programok telepítése és eltávolítása menüpont. Itt el kell távolítani a VirusBuster telepített verzióját, majd újra kell indítani a számítógépet.
  Ezt csak azon felhasználóknak kell elvégezni, akik korábban telepítették a szoftvert.

  Figyelem! Komoly problémákat okoz több víruskereső egyidejű használata, akár a rendszer újratelepítését is igényelheti a javítás, így kérem ezt a lépést semmikép ne hagyják ki. Minden egyéb víruskereső szoftver használata az egyetemen NEM engedélyezett (AVG, Avast!, elavult VirusBuster, stb...), ezeket is távolítsák el. Amennyiben mégis ilyen szoftvert használnak, esetleg többet egy időben, a keletkező esetleges károkért felelősséget nem tudunk vállalni, az elhárításban erősen korlátozottan tudunk csak segíteni.
   
 2. Tűzfal beállítása

  Windows 7:
  Start menü -> A lenti kereső sávba be kell írni: "cmd" (<Enter> nélkül) -> A találaton jobb egér gomb -> Futtatás rendszergazdaként.
  Képernyőkép
  A felugró ablakban el kell fogadni hogy rendszergazdaként szeretnénk futtatni az alkalmazást. A megnyíló terminálablakba az alábbi utasítást kell beírni:
  netsh advfirewall firewall add rule name="Sophos rule 8192-8194" dir=in action=allow protocol=TCP localport=8192-8194
  Az <Enter> leütése után a rendszer egy "Ok." üzenettel visszaigazolja a beállítást. A terminálablakot ezután bezárhatjuk.
  Képernyőkép

  Windows XP:
  Start menü -> Futtatás -> Az alábbi parancsot kell futtatni: "cmd". A megnyíló terminálablakba az alábbi utasításokat kell beírni, <Enter>-el elválasztva őket:
  netsh firewall add portopening TCP 8192 Sophos_8192
  netsh firewall add portopening TCP 8193 Sophos_8193
  netsh firewall add portopening TCP 8194 Sophos_8194

  Az <Enter>ek leütése után a rendszer egy "Ok." üzenettel visszaigazolja a beállítást. A terminálablakot ezután bezárhatjuk.
  Képernyőkép
   
 3. Telepítés
  A telepítő program itt található: http://sophossec.elte.hu/si_ttkkidolgozo.exe
  A telepítő fájl előre konfigurált. Elindítás után a csak egyszer kell az "Extract" gombra kattintani, illetve a Windows által adott figyelmeztetéseket elfogadni (Ez a gép beállításaitól függ), mindig a "Futtatás" vagy az "Igen" gombra kell kattintani.

  Windows 7:
  Képernyőkép 1
  Képernyőkép 2

  Windows XP:
  Képernyőkép 1
  Képernyőkép 2

 4. Telepítés befejezése
  Amikor a fekete terminálablak eltűnik, amelyben arra szólított fel a telepítő, hogy ne zárjuk be az ablakot, mivel még tart a telepítés, a telepítés elkészült. A víruskereső program aktiválásához még újra kell indítani a rendszert.
  Képernyőkép

 5. Ellenőrzés
  Amennyiben a szoftver ikonja megjelent a jobb alsó értesítési területen készen vagyunk. A korábban letöltött telepítő program (si_ttkkidolgozo.exe) most törölhető.
  Képernyőkép
   

Előnyök:
A telepítés nagy előnye, hogy többet a felhasználóknak nincs feladata a víruskereső szoftverrel, operációs rendszerenként csak egyszer kell telepíteni, és ennek kezelését, frissítését mostantól központilag tudjuk végezni. Természetesen új számítógép, vagy újratelepítés esetén a fenti lépéseket (Az 1. lépést kivéve) újra el kell végezni.