SCP webfelület elérés

A chem.elte.hu webfelület és tárhely szolgáltatásai SCP kapcsolaton keresztül érhetőek el. Ennek képekkel szemléltetett, több operációs rendszeren történő használatát kívánom demonstrálni lentebb.
Természetesen a szolgáltatások eléréséhez logint kell igényelni az operator@chem.elte.hu címen. Ez minden tekintetben meg fog egyezni a chem.elte.hu e-mail címek tulajdonosánál, az ott használt felhasználónév / jelszó párossal.

Microsoft Windows:
Beszerzés, telepítés:
A WinSCP nevű programot fogjuk használni. Ez letölthető a http://winscp.net/eng/download.php oldalról. Kétféle verzió létezik, a telepítendő, illetve standalone, vagyis azonnal futtatható változat. A felhasználó döntése, hogy melyiket kívánja használni.
A leírás írásakor az alábbi linkeken érhetőek el a legfrissebb verziók:
Install: http://winscp.net/download/winscp425setup.exe
Standalone: http://winscp.net/download/winscp425.exe

Bejelentkezés:
A program indítása után az alábbi kép fogad minket. A hostnév, vagyis a "www.chem.elte.hu" a képen változhat. Amennyiben Ön a tárhely szolgáltatásunkat, és nem a webfelület szolgáltatásunkat kívánja igénybe venni ftp.chem.elte.hu-t használjon. Ezt értelmszerűen kiegészítve a saját adatokkal így kell kitölteni:

FONTOS! Csak Kémia Intézeti számítógépről működik az elérés.

Használat:
Alapértelmezett beállítás esetén a lenti kép fogad minket. Bal oldalt a saját számítógépünk, jobb oldalt a távoli tárhelyünk látható. A lenti gombokkal végezhetünk műveletet. A távoli könyvtárban a /home könyvtárat kell megkeresni, és ezen belül azokat a könyvtárakat, melyeknek tulajdonosa (vagyis az "Owner") helyére a saját felhasznaló nevünk van feltüntetve.

Canonical Ubuntu Linux:
A kapcsolatot a fájlkezelőn keresztül képes felépíteni, kattintson a bal felső sarokban található menüben a 'Helyek' majd a 'Kapcsolódás kiszolgálóhoz...' gombra. Az így megjelenő ablakba válassza az 'SSH' opciót majd az ábrának megfelelően töltse ki a 'Kiszolgáló' illetve a 'Felhasználónév mezőket az ábra szerint, ez utóbbit nyilván a saját felhasználónevével behelyettesítve.

A rendszer hamarosan új ablakba kéri a szükséges jelszót.

Amint ezt megadtuk és a kapcsolódás sikeres volt, a fájlkezelés a helyi mappákhoz hasonló ablakban történhet.

Apple OSX:
Az Apple számítógépek operációs rendszerén a Cyberduck programot tudom ajánlani (http://cyberduck.ch/), ehhez pontos használati útmutatást sajnos nem tudok mellékelni.

Üdvözlettel: Gazdag László, Rendszergazda