Hogyan lesznek új gyógyszereink? Bevezetés a gyógyszerkutatásba
Adatlap
Előadó: 
Keserű György (MTA Természettudományi Kutatóközpont)
Időpont: 
csü., 2014-09-25 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A, Északi tömb, 0.83-as számú Eötvös előadó
Kísérő programok: 
Megnyitó - Faragó István dékánhelyettes ELTE TTK
Kvízjáték
Látványos kémiai kísérletek (Varga Szilárd, Fegyverneki Dániel, Herner András, Daru János)
Csatolmányok: 

A gyógyszerkutatás alapvető motivációja az emberi életminőség javítása. Az emberi életet időtartamában, illetve minőségében korlátozó megbetegedések elleni küzdelem évezredek óta az orvostudomány legfőbb célja. A gyógyszeres terápiák korábban soha nem remélt eszközöket adtak a gyógyító orvos kezébe. A gyógyszerkutatás ebből a szempontból tehát magasztos küldetés, amelynek célja a szenvedő ember életének megmentése, a szenvedés csökkentése és megszüntetése.

A gyógyszerkutatás ugyanakkor a tudományos megismerés útja is, tudományos kutatómunka, amely a betegségek kialakulásában és fenntartásában szerepet játszó molekuláris folyamatok tisztázását tűzi ki célul. Vizsgálja a betegségek patomechanizmusában résztvevő fehérjék és nukleinsavak sajátságait, szerkezetét és funkcióját, valamint a molekuláris felismerési folyamatokon keresztül megkísérli ezeket befolyásolni annak érdekében, hogy a rendellenes működés helyreállítása vagy megakadályozása révén terápiás hatást érhessünk el.


A gyógyszerkutatás egyben értékteremtő folyamat is, eredménye a gyógyszer, ami a gyógyszeripar számára termék. A gyógyszerkutatás tehát klasszikus értelemben vett kutatás-fejlesztési tevékenység, amelynek célja egy új termék létrehozása. Mint ilyen tevékenységet, a gyógyszerkutatást szükségképpen finanszírozni szükséges, amit az ebben érdekelt gazdasági szereplők üzleti befektetésként kezelnek. Befektetői oldalról tehát tőke- és időigényes, jelentős kockázatokkal járó innovatív folyamatról beszélhetünk.
A gyógyszerkutatás a ténylegesen ezzel foglalkozó kutatók többsége számára leginkább mégis izgalmas intellektuális játék. Ebben a tekintetben talán a stratégiai kalandjátékokra emlékeztet, ahol a győzelemhez hosszú út vezet, számos körülmény egyidejű figyelembe vételére, gyors döntésekre és a következmények gyors mérlegelésére van szükség. Egyedülálló lehetőség ez a tanulásra, a fejlődésre, az önmegvalósításra és az együttműködésre.
Az előadás a gyógyszerkutatás korai szakaszának folyamatait mutatja be, ezzel engedve bepillantást abba a multidiszciplináris csapatmunkába, ami az ötlettől annak megvalósulásig vezet.