ALKÍMIA MA - A lusta, a rejtett és az idegen
Adatlap
Előadó: 
Tarczay György
Időpont: 
csü., 2012-03-29 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Pós Eszter: A XVII. Bolyai konferencia a 20 éves Bolyai Kollégiumban
Kvízjáték
I. AlGimiTud avagy középiskolások kísérleteznek. A közönség elkápráztatásában vetélkedik az Apáczai, a Leövey és a Trefort Gimnázium csapata.
Iritz Márton, Jánosi Kinga, Laczkovszki Gyöngyvér (I. helyezett, ELTE, Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, tanáruk: Kutrovácz László)
Horváth Szilvia, Malatinszky Mercédesz, Márkus Csaba (II. helyezett, Leövey Klára Gimnázium, tanáruk: Seregélyes János)
Borsik Gábor, Sályi Gergő, Sebő Anna (III. helyezett, ELTE, Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, tanáruk: Sebő Péter)
Laborlátogatás Vörös Tamás vezetésével.
Csatolmányok: 
  • Az akadémiai negyed fóliái [pdf](0.7 Mb)
  • Az előadás fóliái [pdf](3.6 Mb)
  • Az előadás videófelvétele [flv](472 Mb)
  • A kísérletek fóliái:   Apáczai    Leövey    Trefort   [pdf](0.5-1.6 Mb)
  • A kísérletek videófelvétele [flv](431 Mb)
  • Mivel a periódusos rendszer legkevésbé reaktív elemei a nemesgázok, ezért nem meglepő, hogy felfedezésük sokat váratott magára, egészen a XIX. század végéig. Egyes nemesgázok nevének eredete is erre utal: az argon a görög inaktív, lusta; a kripton a görög kriptosz, azaz rejtett; míg a xenon a szintén görög xenosz (idegen) szóból származik.
    Az előadásból megtudhatjuk, hogy mi vezetett el a nemesgázok felfedezéséhez, valamint azt, hogy a vegyületeik létezéséről szóló hosszú viták és sok sikertelen kísérletek után hogyan állították elő az első nemesgáz-vegyületeket. Betekintünk a XXI. századi nemesgáz-kémiai kutatásokba, valamint szót ejtünk a nemesgázok és vegyületeik fontos vagy érdekes felhasználásáról.