Kutatók Éjszakája 2014.


Idén is látványos, érdekes kísérletek, bemutatók, előadások várták a hozzánk látogatókat a szeptember 26-i Kutatók Éjszakáján.

A közel ezer fős vendégsereg összetétele igen vegyes volt. Általános- és középiskolás csoportok voltak a legjellemzőbbek, de karon ülő vagy épp járni tanuló babától idős bácsiig igen széles volt az érdeklődők korbéli spektruma.
Rögtön a portán Magyarfalvi Gábor és Gonda Zsombor ötletei alapján összeállított "menü" fogadta a vendégeket, főként Novák Zoltán csoportjának vidám tagjai voltak a "szakácsok, pincérek".
A Bolyai Kollégium lakói vállalták az információs pultot, ők a szokásos kérdésekkel szembesülhettek ("Hol van a TáTK, a fizikusok, a biológusok, a Magyar Tudósok Körútja?") Velük szemben Rácz Krisztina tanárnő és tanítványai láthatatlan és világító tintával írattak levelet.
Hétféle nagyelőadáson és háromféle laborbemutatón lehetett szembesülni a kémia népszerűbb, látványos oldalával.
Süvegh Károly a sugárzás veszélyeiről és veszélytelenségéről beszélt. Hegedüs Kristóf kémikus és fotós szépséges laborfotókat prezentált. Pálinkák melléktermékvizsgálatát végezte az EKOL laboratóriuma és Nagygyörgy László, a Wessling munkatársa. Zsély István a tüzek különböző fajtáiról adott elő (kísérletekkel), Róka András ezúttal is komplex egyszemélyes show-műsort mutatott be. Szalay Luca és Perényi Katalin érdekes kísérletei sokakat becsaltak a második emeleti laborokba.
Tarczay György válogatott csapata, a BSc-s kémikus hallgatók ugyancsak rendkívül fifikás, összetett kísérletláncokat vetettek be. Jalsovszky István évről évre új műsorral jelentkezik, csak egy állandó: a feszült izgalom a közönség részéről és a laza nyugalom az előadó részéről a legveszélyesebb elemek között is.
Riedel Miklós a festészetben megjelenő kémiáról beszélt.
Az épületben csellengők vagy ide vagy oda még regisztráció nélkül is bejutottak, olyan sokféle program várta az Északi Tömbben őket.

Reméljük, hogy mindenki jól érezte magát, találkozzunk jövőre is!

Képeket itt találhatnak a rendezvényről.