Ismeretterjesztő anyagok munkatársainktól, illetve munkatársaink közreműködésével

Ismeretterjesztő anyagok munkatársainktól

Nukleáris Glosszárium
Nukleáris fogalomtár
képekkel & animációkkal α-tól Ω-ig

A Glosszárium első használatakor érdemes megnézni a Kivezetést, ahol magyarázatot kap az olvasó a piktogramok jelentéséről. Az egyszerű GIF animációkon kívül ugyanis sok Flash és Java szimuláció is szerepel, továbbá néhány külső hivatkozás QuickTime animációhoz visz. (Nagy Sándor)

Asimov Téka
Animációk & szimulációk
a természettudományok területéről

Az Asimov Téka táblázatos formában rendszerezi azokat a Flash/Java animációkat/szimulációkat, amelyekre a Glosszárium utal, sőt többet. A hely ugyanis nemcsak nukleáris vonatkozású anyagokhoz ad hozzáférést, hanem más természettudományos témájúakhoz is. (Nagy Sándor)

PhET: természettudományos szimulációk magyarul
Letölthető szimulációk
a PhET magyarított webhelyéről

A University of Colorado PhET magyarított webhelyén kb. 100 magyarított természettudományos szimuláció található. A Java/Flash szimulációk mindegyike interaktív és valamennyi ingyen letölthető offlájn használatra is. (A webhelymagyarítás és a szimulációk többségének magyarítása Nagy Sándor kollégánk munkája.)

A  nukleáris és részecsketudomány idővonala (angolul)
Timeline of nuclear & particle science
with lots of links to great sites

Ez a táblázatos formában készült időrendi áttekintés (egyelőre) csak angolul van meg. Nemcsak a nukleáris tudomány szerepel benne, hanem a szubatomi részecskék története is. Nagyon sok külső hivatkozást tartalmaz. (Nagy Sándor)