Hírek, programok

Néhány kép az idei Kutatók Éjszakájából

A MÁRCIUS 16-I ÉSZBONTÓ TECHNIKAI OKOK MIATT ELMARAD!

 

   
Az emblémáról

Az Akímia ma 2016-17-es évad videóit megtekinthetik itt.

 

 

 

   

Észbontó - Érlelő

Évadzáró esemény fotói

Észbontogató

Évadzáró esemény fotói

Közhírré tesszük
 

 

Róka András kísérletezik Londonban a nagyszínpadonDr. Róka András kísérletezik Londonban, a nagyszínpadon Dr. Róka András, a londoni magyar csapat egyik résztvevője vendégelőadói meghívást kapott Ankarába (Törökország) a török Nemzeti Science on Stage Fesztiválra, hogy ott is mutassa be londoni, nagy sikerű előadását. “Törökország sok tanára látná nagyon szívesen a színpadon az Ön kémiai előadását és standját a Török Nemzeti Fesztiválon” – szól a meghívó levél. Ez a meghívás egyrészt rámutat arra, hogy a Science on Stage fesztiválok előmozdítják az egyes országok tanárainak együttműködését, és a jó gyakorlatok elterjedését, másrészt pedig arra is, hogy a mi tanáraink továbbra is kiválóan megállják a helyüket nemzetközi porondon. A meghívólevél teljes szövege (angolul) itt olvasható.   (2016. január 19.)
 
 

Pro Progressio díjat kapott Paulovits Ferenc

 

 

 

Kutatók Éjszakája 2015. - rövid beszámoló

 

 Bár úgy tűnt, a tartós eső elveszi az emberek kedvét, hogy eljöjjenek a Kutatók Éjszakája programjainkra, végül nem így történt.

Így ismét körülbelül ezer ember, kicsik és nagyok, fiatalok és idősek, magánzók és harminc-negyven fős csoportok jöttek el a TTK-ra, a Kémiai Intézetbe, hogy lássák/hallják a kémia nagyszerűségét illetve hétköznapiságát.

Mikor Salma Imre megkezdte érdekfeszítő előadását Jótékony és káros részecskékről, Perényi Katalin és Szalay Luca tanárnők már javában laborfoglalkozást tartottak. Mindketten "hétköznapi kémiai" kísérleteket, jól hasznosítható tudást adtak át az érdeklődőknek. A bejáratnál játszóház várta a látogatókat. Többek között - Magyarfalvi Gábor ötletei alapján - folyékony nitrogénbe forgatott pattogatott kukoricát és tejszínhabot, mindenízű drazsét ehettek, kipróbálhatták az eltűnő tintát. Rácz Krisztina és csapata mellett nagy számban Bolyai-kollégisták és Novák Zoltán kutatócsoportjának tagjai állták a szüntelen rohamot - Lomoschitz Andrea és Balogh Dániel szervezésének köszönhetően.
Ezzel közel egy időben Eke Zsuzsanna, a Wessling- EKOL-labor vezetője teák erősségét mérte a vendégekkel.
Róka András show-műsora egyébként is telt házat vonz, most se volt másképp. Nem lehet elég korán kezdeni a tudománnyal való ismerkedést. A fény születéséről beszélt - fényes programmal készült Zsély István is, mindenféle lángokról, égésekről szóló, látványos előadásával.
Hegedüs Kristóf, a jól ismert http://labphoto.tumblr.com/ készítője különleges tudománytörténeti előadásban vázolta a véletlenszerűség és a kémia összefüggéseit.
Talán a másodéves kémia BSc-s hallgatók látványszínháza vonzotta a legtöbb érdeklődőt. A vadnyugati dramaturgiára felépített, látványos és bizonyos szempontból hangzatos műsort vissza is tapsolták volna, ha marad elég vegyszer a végére -Tarczay György készítette fel a tanulókat, Szabados Ágnes tanárnő felügyelte az előadást.
Sok-sok fotó itt.
Mindenkinek köszönjük a részvételt!

 
Adó 1%
 
Az ELTE Kémiai Intézete évek óta változatos programokkal segíti a középiskolás diákok kémiai és általában természettudományos ismeretszerzését és a tananyag elmélyítését. Programjaink legtöbbjén nem szedünk részvételi díjat. Elsődleges célunk ugyanis a tanítás, a természettudományokban rejlő szépségek és kihívások megismertetése. Ezért igyekszünk elkerülni, hogy anyagi szempontok gátolják a részvételt rendezvényeinken. A középiskolás programok ugyanakkor többlet munkaerő és többlet vegyszer igénnyel járnak. Kérjük, hogy amennyiben lehetősége van rá, támogassa munkánkat a személyi jövedelemadó 1 %-ának felajánlásával a Vegyészoktatásért Alapítvány számára. Az alapítvány adatai: Alapítva: 1996-ban. Közhasznú alapítvány lett 1999-ben. Alapító: Pázmány-Eötvös Természettudományi Információs Alapítvány Adószám: 18228823-1-43 Internetes oldal: http://www.chem.elte.hu/q/vegyész-oktatásért-alapítvány Minden támogatást hálásan köszönünk!
 
 
Eötvös Természettudományos Tábor – felhívás
 

A szervezők azokat a pályaválasztás előtt álló diákokat szeretnék megszólítani, akikhez közel állnak a természettudományos tárgyak, a matematika, a fizika, a biológia, a kémia és a földrajz. A táborban résztvevők betekinthetnek az egyetemen folyó szakmai munkába, megismerkedhetnek a laborok műszereivel és az ELTE oktatóival, ellátogathatnak az Ásványtárba és a Planetáriumba is. A 2013-as táborozók véleményei itt olvashatók.

A táborba való jelentkezéshez a pályázó diákoknak egy-egy esszét kell írniuk a tábor szervezői által megadott témák valamelyikéről. A beérkezett esszéket az Eötvös Collegium természettudományos műhelyei bírálják el. Jelentkezési határidő: 2015. június 21.

Plakát

Eötvös Természettudományos Tábor

 

 
 
Rövid, képes beszámoló a Nyílt Napról
 
Utazás Kémiába - musical
 
  A TTK-s Tanári Műhely keretében láthatják a kedves nézők az Utazás Kémiába című musicalt, melyben egy szerves kémia dolgozatra készülő diák próbálja bemagolni az ezüsttükörpróba egyenletét, de elalszik közben és álmában varázslóként megjelenő tanára elviszi Kémiaországba, ahol a részecskék megelevenednek. Szereplők: a Szinyei Merse Pál Gimnázium és Neizer Zita tanárnő, zenei kíséret: Horváth Tamás, szöveg: Neizer Zita, zene: Horváth Tamás, koreográfia: Csontos Katalin, rendező: Blankné Gáti Rita Időpont: 2015. január 26-án délután 17.00-18.00 óráig Helyszín: ELTE TTK Északi tömb, 0.83 terem Mindenkit várunk, gyertek!
 
 
Intézeti Nyílt Nap és Educatio
 
Jövőre is standot állít az Educatio 2015 nemzetközi oktatási szakkiállításon az ELTE Kémiai Intézete 2015. január 22. és 24. között. Az intézet pultjánál a tájékozódni kívánók részletesen informálódhatnak a kémia BSc szakokról, az induló kémia MSc képzésről, valamint a tanári végzettségről. A hagyományokhoz híven ez alkalommal is látványos, interaktív kémiai kísérletek fűszerezik a bemutatkozást. A belépés ingyenes. Erről a rendezvényről, standunk helyéről részleteket itt találhatnak. Az Intézet Nyílt Napján, január 30-án is várjuk az érdeklődőket a lágymányosi kampuszban. A nyílt napon minden kiderül a BSc-s és az MSc-képzésekről. Kiderül, hogy miért érdemes vegyésznek, anyagtudósnak, természettudományos tanárnak lenni, és hogy miért érdemes ehhez hazánk legpatinásabb egyetemét, az ELTE-t választani. A Nyílt Nap hagyományosan 9 órakor kezdődik, részletes programot itt találhatnak.
 
 
Utánpótlás tábor az Eötvös Collegiumban
 
Az ELTE Eötvös Collegium egyhetes „táborozást” tart január 19–24. között érettségi előtt álló középiskolás diákoknak. A „Tehetségtábor III.” nevű rendezvény célja, hogy a tehetségüket már bizonyított diákokat a tudomány és a tanári hivatás számára szórakoztató programok szervezésével is megnyerjék, és – az augusztusi felvételik, a híres collegiumi „fejkopogtatás” előkészítéseképpen – biztosítsák az ELTE és az Eötvös József Collegium tagsága számára a színvonalas utánpótlást. Az Eötvös Collegium csaknem valamennyi műhelyének megfelelő szakterület szerint (angol, biológia, fizika, földrajz, francia, informatika, kémia, latin, magyar nyelv- és irodalom, matematika, német, olasz, spanyol, történelem, stb.) közel 50 középiskolás diákot várnak a Ménesi útra. A diákok a közös előadások meghallgatása után választott szakjaik szerint másfél-kétórás szemináriumi foglalkozásokon vesznek részt, amelyeket a Collegium szakvezetői, önkéntes oktatói és felsőbb éves diákok tartanak. Időpont: 2015. január 19–24. Helyszín: ELTE Eötvös Collegium (1118 Budapest, Ménesi út 11–13.) ELTE Eötvös Collegium
 
 
"Színpadon a természettudomány"- oktatási fesztiválról Londonba
 
Magyarország legkiválóbb természettudományos tanárai mérték össze tudásukat és képességeiket: miként tudják az általuk oktatott tárgyakat a diákok számára érdekesebbé és érthetőbbé tenni. Róka András, az Észbont(ogat)ó jól ismert házigazdája egyike a kilenc tanárnak, akik 2015-ben Londonban varázsolják el a tanulókat. Részletek az MTA honlapján találhatók.
 
 
Kémia Oktatásért Díj 2014 díjazottak
 
Október 16-án az MTA Vörösmarty-termében átadták a Richter Gyár által alapított „Magyar Kémia Oktatásért Díjat”. A nívós elismerést az idén Juhász Attila (Herman Ottó Gimnázium, Miskolc), Kárpátiné Prókai Gabriella (Általános Iskola, Heves), Kovácsné Malatinszky Márta (Kossuth Lajos Gyakoroló Gimnázium, Debrecen), Kutasi Zsuzsanna (Boronkai György Műszaki Szakközépiskola, Vác) kapta meg. Gratulálunk a kitüntetetteknek!
 
 
Kutatók Éjszakája — visszatekintő
 
A Kémiai Intézetben 2014. szeptember 26-án rendezett Kutatók Éjszakáján készült fotók galériájának megnyitásához ide kell kattintani.
Rövid beszámoló a Kémiai Intézet programjairól ide kell kattintva olvasható.
A fotók és a beszámoló szerzője Lénárd László.
Látványos, látványosabb, leglátványosabb — videófelvétel a kémiai kísérletek gálájáról. A felvételt készítette: Zalka Dóra; rendezés és utómunkálatok: Maros Gábor.
 
 
Tájékoztató kiadvány az ELTE kémia tárgyú képzéseiről
 
A képre kattintva letölthető a Kémiai Intézet tájékoztató füzete az ELTE Természettudományi Karának kémia tárgyú képzéseiről. A szakok részletes ismertetése mellett, a kiadvány áttekintést nyújt a tehetséggondozó programokról, szakkollégiumokról, posztgraduális képzésről, ösztöndíj lehetőségekről.
 
 
Tájékoztató kiadvány az ELTÉ-ről
 
A képre kattintva letölthető az ELTE Karrierközpont tájékoztató füzete. A kiadvány rövid bemutatást ad az egyetemről és részletesen ismerteti az egyes karokon folyó képzéseket.
 
 
Vegyész vagy vegyészmérnök?
 
Kémia tárgyú egyetemi tanulmányokra készülve sok középiskolásban merül fel a kérdés, hogy kutatói vagy mérnöki szakra jelentkezzen inkább. Az ELTE Kémiai Intézete az itt elérhető összefoglalóval kívánja a fenti kérdést fontolgató diákok és szüleik döntését segíteni.
 
 
KÖKÉL — internetes hozzáférés
A Magyar Kémikusok Egyesülete döntése nyomán a KÖKÉL anyagai és feladatbeküldő versenyei korlátozás nélkül elérhetőek a nyomdai megjelenéssel egy időben a http://kokel.mke.org.hu/ internetes címen.
A szerkesztők bíznak abban, hogy az internetes hozzáférés több olvasóhoz juttatja el a lapot, többen fogják beküldeni a feladatokat. Ugyanakkor azt is remélik, hogy előfizetőik továbbra is megrendelik a megfogható, könyvtárban megőrzött, vagy emlékként elrakható, sok évtizedes tradíciót ápoló nyomtatott kiadványt.
 
 
Kid's Lab — Kölyöklabor
A „Kids' Lab” azaz Kölyöklabor a BASF nemzetközi ismeretterjesztő programja. Magyarországon a Közlekedési Múzeumban rendezték be a kisiskolások kísérletezésére alkalmas kémiai laboratóriumot. A célközönség a 6-12 éves korosztály, vagyis az 1-6. osztályosok. A laboratóriumi foglalkozások 45 percesek, ezeken egy-egy osztály vehet részt. A kísérletezés védőfelszerelésben, múzeumpedagógus irányításával zajlik. A részvétel ingyenes.
Bővebb információ a http://www.chemgeneration.com/hu/ honlapon.
 
 
Közvetlen kapcsolat a Kémiai Intézethez
 
Az egyetemi kémia oktatással kapcsolatos kérdésekben (BSc, MSc szakok, tanegységek, szakirányok, stb.) eligazítást nyújt
Kochis Andrea, az oktatási ügyek adminisztrátora,
a 3722-500/1210 telefonszámon vagy személyesen az 5. emeleti 543-as szobában.