Thunderbird beállítás

Alábbi leírás azért született, mert számos kellemetlenség, probléma adódott a levelezőprogramok beállításainak problémájából. Ezen kívánok segíteni ezzel az úgynevezett "howto"-val, mely részletesen, képekkel illusztrálva segíti a Thunderbird levelezőprgram használatát, illetve az arra való áttérést.
Intézetünkben az Outlook Expressben fellelhető programhibák miatt sorozatos kellemetlenségek érték a felhasználókat, illetve más programok körül is voltak licencelési problémák, ezért a Kémia Intézetben továbbiakban a Mozilla Thunderbird a támogatott levelezőprogram, kérem törekedjenek erre történő váltásra.

A levelező program mellet mindig működőképes alternatívát nyújt a webmail.chem.elte.hu. Probléma elhárításáig mindig alternatív megoldást kínál, de sokan napi rendszerességel használják.

A program számos operációs rendszeren támogatott, az alábbi oldalról letöltheti az Önnek megfelelő telepítőt.
Magyar: http://www.mozilla-europe.org/hu/products/thunderbird/
Angol: http://www.mozilla-europe.org/en/products/thunderbird/

A segédletben található képek Windows operációs rendszeren készültek, ám hasonlómód kell eljárni más rendszereken is, a szigorú telepítést kivéve.

Telepítés Windows rendszeren:

A képeken jelölt beállításokkal, rendszergazdai módban könnyedén telepíthető a program. Régebbi Windows rendszereken nincs megkülönböztetett rendszergazdai mód.

Első indítás:

Az első indítás során a telepítő felajánlja a legfontosabb beállításokat, és segít létrehozni az első postafiókot. A programmal nincs mód új e-mail címek létrehozására és megszüntetésére, csak meglévők kezelésére alkalmas.

Más levelezőrendszerről történő áttérését a Thunderbird segíti, instalálás után felajánlja a beállítások átvételét, amennyiben az támogatva van. Ez esetben is ajánlom a továbbiak vázlatos átfutását, az segítséget nyújthat hiba elhárításánál. A szerveren tárolt levelekkel nem szükséges kiemelten foglalkozni, azok automatikusan átmásolásra kerülnek.
Egy levélről a legegyszerűbben úgy állapítható meg, hogy a levelező program vagy a szerver tárolja, hogy megkeressük azt a webmail.chem.elte.hu felületen. Amennyiben megtalálható, azt nem a levelező program tárolja.
Mint a képen is látható, az esetben sincs probléma, amennyiben nincs ilyen levelező.

A képeken látható adatok termeszetesen példa jellegűek, nevet a felhasználó teljes nevére, az e-mail címet pedig a saját e-mail címére kell cserélni. A felhasználónév az e-mail cím @ jel előtti része.

Mint a képen látható, sikeresen elérte a postafiókban található leveleket. Érdemes egy saját magunknak küldött teszt-levéllel ellenőrizni mind a küldés, mind a fogadás meglétét.

Régebbi verzió telepítéséhez elérhető segédlet itt található: Thunderbird beállítás (archív)

Probléma esetén kérem keressen fel fogadási időben a Kémia épület 528-as szobájában, illetve a 1257-es mellék és az operator@chem.elte.hu cím is megfelelő.

Üdvözlettel: Gazdag László, Rendszergazda