Nyílt laboratóriumi gyakorlat

 

A nyílt gyakorlatokon lehetőséget biztosítunk arra, hogy a kémia iránt érdeklődő középiskolás diákok a kémia szakos hallgatók részére kiírt laboratóriumi (alap)gyakorlatok keretében kísérleti munkát végezhessenek. A 2014/2015-ös tanévben a diákok (és tanáraik) fizikai kémiai, szerves kémiai, szakmódszertani és szervetlen kémiai laboratóriumi gyakorlat időpontjaiból választhatnak.
 
A jelen szervezeti keretek között folyó nyílt laboratóriumi gyakorlatokat a 2005-2006-os tanévben hirdettük meg először. Az elmúlt években a nyílt gyakorlatok népszerűsége felülmúlta minden várakozásunkat. A gyakorlatok középiskolás résztvevőinek száma félévente átlagosan 160 fő volt.

 

Véleményünk és tapasztalataink szerint az a lehetőség, hogy az egyetemen folyó munkával a diákok "éles helyzetben", az egyetemi tanulmányokat folytató hallgatókkal közösen végzett gyakorlatok során kerülhetnek kapcsolatba, több szempontból is hasznos lehet. A nyilvánvaló szakmai elõnyök mellett például a 9. osztályosok körében hozzájárulhat a kémia népszerűségének növeléséhez, a 10. osztályosok számára megkönnyítheti az emelt szintű érettségi képzés (fakultáció) irányának megválasztását, a már emelt szintű képzésben részesülőknél pedig a felsőoktatási intézmény, illetve szak kiválasztásánál nyújthat segítséget, arról nem is beszélve, hogy a gyakorlatokon résztvevő diákok számára évfolyamtól függetlenül lehetőség nyílik egyetemi kapcsolatok kialakítására.
 
A program koordinátora:
Dr. Láng Győző,
egyetemi tanár