Mitől illatoznak fűszereink, avagy a kapcsolt analitikai módszerek alkalmazása
Adatlap
Előadó: 
Lelik László (Szent István Egyetem)
Időpont: 
csü., 2017-11-09 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A, Északi tömb, 0.83-as számú Eötvös előadó
Kísérő programok: 
Kvízjáték
Látványos kémiai kísérletek

Az élelmiszerek lényeges jellemzője azok íze, illata és kinézete, amely tulajdonságok a beltartalmi értékek fontos összetevői. Különösen igaz ez pl. a fűszerekre, amelyeket kifejezetten ezen szempontok miatt adunk ételeinkhez. Az előadás bemutatja az íz- és az illatanyagok érzékszervi és műszeres meghatározásának elveit és lehetőségeit. Érdekes példák segítségével szemlélteti azok kémiai összetétele és érzékszervi tulajdonságai közötti kapcsolatokat. Kitér a vegyületek egészségre gyakorolt hatásaira, ahogy Hippokratész mondja: „Gyógyszered legyen az ételed, s ételed legyen a gyógyszered”.
(Az előadó Dr. Lelik László egyetemi docens, a Szent István Egyetem oktatója, az MKE Tömegspektrometriai Társaságának elnöke.)