Vas a szendvicsben
Adatlap
Előadó: 
Csámpai Antal (ELTE TTK Kémiai Intézet)
Időpont: 
csü., 2015-01-22 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A, Északi tömb, 0.83-as számú Eötvös előadó
Kísérő programok: 
Kvízjáték
Látványos kémiai kísérletek (Pacsai Bálint)
Fémorganikus kémia az iparban (Csonka István)
Csatolmányok: 

Ismeretes, hogy a vas már régóta fontos szerepet játszik az emberiség életében. A kémiában elsősorban szervetlen ásványai (pirit), sói, hidroxidjai és oxidjai (rozsda) kerültek a köztudatba. Ezek a vegyületek a vasat többnyire ionos, vagy ionoshoz közeli formában tartalmazzák. A vas központi szerepe a vérben szintén jól ismert, a hemoglobin központi pozíciójában az oxigént képes megkötni, ami élettani szempontból alapvető jelentőséggel bír. Ez azért lehetséges, mert a közelítőleg síkalkatú molekuláris környezetben a vascentrumhoz az oxigén molekula hozzá tud férni, és azzal kötést létesíteni. A vas az ún. ferrocén molekulában egy különlegesebb kémiai környezetben, két öttagú, széntartalmú gyűrű között, egy szendvicsre emlékeztető szerkezet központi helyén található. Ez a vas-szén kötéseket tartalmazó molekula, és módosított származékai merőben más fizikai és kémiai tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a vas hagyományos, közismertebb vegyületei.


A szükséges kémiai alapok egyszerű ismertetésén kívül az előadás keretében sor kerül olyan kísérletekre is, melyek egyszerűen és látványosan demonstrálják ezeket a fizikai és kémiai tulajdonságokat, melyek alapját képezik a szép színekben megjelenő ferrocén-tartalmú vegyületek széleskörű alkalmazhatóságának is többek között az információtechnikában, a katalitikus kémiában, és a rákos betegségek elleni küzdelemben. Az előadásban egy, az utóbbi területet érintő érdekes példa is bemutatásra kerül.