ALKÍMIA MA - Lágy nanorészecskék: Mire jó ami kicsi, puha, de "intelligens"?
Adatlap
Előadó: 
Varga Imre
Időpont: 
csü., 2013-12-19 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Sebő Anna: Kék tartományban emittáló Luciferin származékok szintézise (A házi kémiai Tudományos Diák Kör „Alkímia ma előadói díja”.)
Kvízjáték
Al-ki-mit-tud 5.0. Kísérleteznek: Magyarfalvi Gábor, Róka András, Seregélyes János, Szabados Ágnes. A műsort vezeti: Pethő Bálint
Mi a közös a modern rákgyógyításban, a kőolajkitermelésben, a biztonsági nyomtatásban vagy abban hogy a gyerekek csukamájolajat kérjenek reggelire? Mindegyik esetben olyan helyre, illetve közegbe szeretnénk eljuttatni bizonyos anyagokat, ahova maguktól „nem szeretnének” menni. Ebben segíthet a kémia egy rendkívül dinamikusan fejlődő ága, melynek célja olyan kisméretű (néhány nanométertől néhány száz nanométerig terjedő méretű) kapszulák létrehozása, melyek képesek a kívánt anyagokat „becsomagolni” és eljuttatni a rendeltetési helyükre.
A dolgot még tovább bonyolíthatja, ha a célbajuttatás után ezeknek az anyagoknak (pl. gyógyszer hatóanyagok) még a kapszulát is el kell hagynia, hogy kifejthessék hatásukat. De hogyan lehet ilyen „intelligens nanokapszulákat” létrehozni? Az előadás célja, hogy bepillantást engedjen erre a rendkívül színes és nagyon jelentős kihívásokat rejtő területre. Megmutassa, hogy hol tartunk és milyen új megoldásokkal próbálkozunk napjainkban.