ALKÍMIA MA - A terpének csodálatos világa
Adatlap
Előadó: 
Soós Tibor
Időpont: 
csü., 2013-11-21 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Vámi Tamás Álmos: Ha kutatni szeretnél, itt megtalálod a helyed!
Kvízjáték
Gonda Zsombor, Daru János, Zwillinger Márton: Látványos kémiai kísérletek
Bár a legtöbb ember nem is tud róla, a természetes vegyületek egy körével, a terpénekkel szinte mindennapi kapcsolatban állunk. Ezek a vegyületek adják számos fűszer ízét, vagy éppen a háztartási tisztítószerek illatát. Azonban a terpének jelentősége messze túlmutat a hétköznapi alkalmazásokon, kiemelt és sokoldalú szerepet játszanak biológiai folyamatokban is. A növények, állatok és a mikroorganizmusok által termelt terpének lehetnek például molekuláris hírvívők az élőlények közötti információcserében, illetve a biológiai védekezésben játszhatnak kulcsszerepet. Ennek következtében egyáltalán nem meglepő, hogy a népi gyógyászatban használt növényi hatóanyagok jelentős része terpén, illetve annak részlegesen oxidált származéka, azaz terpenoid.
A terpének világa kémiai szempontból attól válik igazán különlegessé hogy a bioszintézisük néhány egyszerű kiindulási vegyületből, jellemzően az izoprén di-, tri-, tetramerjéből valósul meg, s a megfelelő cikláz és oxidációs enzimek hatására szekunder metabolitok tízezrei képződnek, szinte elképesztő szerkezeti változatossággal, aminek oka kémiai, a kiindulási izoprén oligomerek szerkezeti adottsága és reaktivitása.
Az előadásban a terpének történelmi, tudománytörténeti szerepén, valamint alapvető kémiai sajátosságain túl arról is szó fog esni, hogy vajon mi lehet a terpénkémiának a szerepe a jövőben.