ALKÍMIA MA - A borivás előnyei és hátrányai egy kromatográfus szemével
Adatlap
Előadó: 
Mihucz Viktor
Időpont: 
csü., 2013-04-18 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Böőr Katalin, Pós Eszter: Miért legyél Te is Bolyai kollégista?
Kvízjáték
Látványos kémiai kísérletek elsőéves hallgatók bemutatásában. Kísérleteznek: Berta Dénes, Broda Balázs, Buczkó Noémi, Margócsy Ádám, Lomoschitz Andrea, Pünkösti Zoltán, Róth Csaba, Sebő Anna, Varga Bence, Zwillinger Márton
A francia konyhát sok sajt, vaj és állati zsiradék jellemzi. Ennek ellenére a szív- és érrendszeri megbetegedések száma Franciaországban kisebb, mint más, átlagosan kevesebb zsírt fogyasztó országokban. A franciák ezt azzal magarázzák, hogy a nagyobb mennyiségben fogyasztott vörösbor jótékonyan hat az egészségre. A testes, mély színű vörösborok antioxidáns anyagok gazdag forrásai, a bennük található transz-rezveratrol csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét.
Az etil-karbamát fermentált élelmiszerekben (pl. kenyér, joghurt, szójaszósz) és alkoholos italokban (pl. bor, sör, tömény szeszesitalok) előforduló vegyület. Az etil-karbamát minden tesztelt állatfajra nézve genotoxikus és rákkeltő, valamint lehetséges humán karcinogén.
Felmerül a kérdés, hogy akkor mégis jó, ha megfogadjuk azt a tanácsot, miszerint fogyasszunk mindennap egy pohár bort?