ALKÍMIA MA - Válogatás nélkül nem megy!
Adatlap
Előadó: 
Eke Zsuzsanna
Időpont: 
csü., 2013-01-17 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Rikker Tamás: Egy siker története — az Elválasztástechnikai Kutató- és Oktató Laboratóriumról (EKOL)
Kvízjáték
Róka Anrdás: Látványos kémiai kísérletek
Látogatás az elválasztástechnikai laboratóriumban, Eke Zsuzsanna vezetésével
Ha valakire azt mondják, hogy válogatós, az általában nem dicséret. Pedig nem mindenki finnyás, aki válogat. Ott van például Hamupipőke. Neki is válogatni kellett. De az azért mégis más, nem?
A hétköznapi és a tudományos életben is számtalan olyan feladat adódik, melynek kulcsa egy anyagi rendszer alkotóelemeinek egymástól való elválasztása. Az ehhez rendelkezésre álló technikák igen sok félék. Vannak köztük egészen egyszerűek, mint például a szitálás, és kicsit bonyolultabbak, mint a pálinkafőzés. És vannak olyanok is, amikkel a hétköznapokban nem is találkozunk, de létezésük mégis fontos számunkra.
Gondoltad volna, hogy ahhoz, hogy meg tudjuk állapítani, mennyi festékanyag van a savanyú cukorban, ahhoz előbb el kell választanunk a festéket a cukortól? Vagy, hogy ugyanazzal a technikával vizsgálhatjuk a kozmetikumok allergén illatanyagait, mint amivel ellenőrizhetjük, hogy a gyártás során használt oldószerekből nem maradt-e a gyógyszerben?
Az előadás célja, hogy rámutasson, milyen is a világ az elválasztástudomány szempontjából. Gyere és találkozz hétköznapi és kevésbé hétköznapi példákon keresztül e tudományterület csodáival!