ALKÍMIA MA - Égi szerveskémiai laboratórium: a Szaturnusz Titán holdja
Adatlap
Előadó: 
Nemes László
Időpont: 
csü., 2012-11-15 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Kvízjáték
Klagyivik Péter: Mesél az ég -- karnyújtásnyira az Univerzum. Bemutatkozik az ország első utazó planetáriuma.
Róka András: Látványos kémiai kísérletek
Látogatás az ELTE planetáriumában, Nehéz Dóra vezetésével.
Távcsöves észlelés Cseh Borbála vezetésével, alkalmas időjárás esetén.
A Szaturnusz a Naprendszer második legnagyobb gázbolygója, 18 holdja és bonyolult gyűrűrendszere van. Holdjai közül a Titán a legnagyobb, a Naprendszerben a Földön kivűl csak a Titánnak van jelentős légköre. Ez szokatlanul sűrű, a légköri nyomás a földinek mintegy másfélszerese, vastagságát 820–940 km-re becsülik. Giovanni Domenico Cassini (1625–1712) olasz matematikus és csillagász volt, ő figyelte meg elsőként a Szaturnusz holdjait. Christiaan Huygens (1629–1695) ugyancsak matematikus és csillagász volt Hollandiában. A Szaturnusz gyűrűinek szerkezetét ő írta le először, és felfedezte a Titán holdat is.
A fenti csillagászokról elnevezett Cassini-Huygens űrmisszió során a NASA-ESA-ASI együttes munkájával 1997-ben fellőtték a Cassini űrhajót, ami 2004-ben érkezett a Szaturnuszhoz. Az űrhajóról ereszkedett a Titánra a Huygens űrszonda 2005-ben. Mind a mai napig folyik a Titán vizsgálata.
Ezek során kiderült, hogy a Titán légköre és felszíne érdekes kémiai összetételű, szénhidrogén dominanciájú. Az előadásban ennek vázlatos leírásával és a legújabb fejlemények ismertetésével foglalkozunk.