ALKÍMIA MA - Kémia grammokban és millió tonnákban
Adatlap
Előadó: 
Mika László Tamás
Időpont: 
csü., 2012-01-26 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Szél Győző: Kalandozás a Világegyetem atomjai között (könyvismertetés)
Kvízjáték
Róka András: Látványos kémiai kísérletek
Laborlátogatás Mika László vezetésével
A kémia reakciókról sokakanak vagy a kis lombikokban színes folyadékok között végbemenő átalakulások, vagy a nagyerejű robbanások jutnak eszbébe. A kémia, és általánosítva a vegyipar termékei mindennapi életünk szerves részévé váltak, a fejlett civilizációk működése elképzelhetetlen nélkülük, már már észrevétlenül vesznek minket körül olyannyira természetesnek tűnnek.
Azonban ha megkérdezzük, hogy az egyes molekulákból mennyire van szükségünk, akkor egyszerűen megfogalmazható, hogy a kémia itt sem ismer határokat. Ha csak arra gondolunk, hogy a gyógyszerek hatóanyagtartalma, vagy a parfűmök eszenciája csak milligrammokban fejezhető ki, az olajfinomitókban pedig évente több millió tonna nyersojalat dolgoznak fel üzemanyaggyártás és petrolkémiai célokra, akkor a választ bizony igen nehéz megfogalmazni.
Milyen úton lesz a kőolajból fájdalomcsillapító és hogyan lehet ilyen szélsőséges határok között adott anyagokat, termékeket előállítani? Mibe kerül mindez? Hány Ferrari ára egy jól megtervezett molekulának egyetlen grammja és milyen profitlehetőség rejlik a vegyiparban? Miről mondanánk le elsőként, ha drámaian fogynának az átalakítható szénatomok? Az előadás ezekre és hasonló kérdésekre keresi a választ.