ALKÍMIA MA - Nemesfémek
Adatlap
Előadó: 
Kóczán György
Időpont: 
csü., 2011-12-15 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Pethő Bálint: Aromás halogenidek átmenetifém-katalizált alkoxilálása bórvegyületek felhasználásával (Tudományos Diákköri előadás)
Kvízjáték
Lajgút Győző: Látványos kémiai kísérletek
A nemesfémek kémiája egyszerű dolognak tűnik, hisz nem sok van nekik: azért hívjuk ezen anyagokat 'nemesnek', mert kevéssé jellemző rájuk a vegyülési hajlam. Paradox módon a kémia sokezer éves történetének elején elsősorban ezen anyagok megismerésének köszönhette a tudomány a fejlődését, napjainkban pedig a legmodernebb katalizátorok, gyógyszerek jelentős része nemesfémtartalmú.
A kémia iránt elkötelezettek számára ezek az anyagok nem azért izgalmasak, mert extrém drágák, csillognak, vagy legendák fűződnek hozzájuk, ezek csak lényegtelen apróságok. A sokszínű reaktivitás, az érdekes vegyületek, vagy a szélsőséges fizikai tulajdonságok teszik a nemesfémeket fontossá.
A nemesfémek tanulmányozása módot ad arra is, hogy leássunk a kémia kialakulásának gyökereihez, és megismerjünk olyan, ma már elfelejtett, 'ősi' módszereket, amik a tudomány kialakulásának mérföldkövei voltak, és sokszor még ma is hatékonyan használhatóak lennének. Igaz, hogy egy kémikus nem sokat tanulhat az alkímia misztikusaitól, de kevés izgalmasabb dolog van, mint ötszáz éves receptek megértése, amire kísérletet teszünk.
...És egy címében az alkímiára utaló előadássorozatban illik is az aranyról mesélni.