ALKÍMIA MA - Becsaphatjuk-e a tumoros sejteket? - A kemoterápia új lehetőségei a rák gyógyításában
Adatlap
Előadó: 
Mező Gábor
Időpont: 
csü., 2011-02-17 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Kvízjáték
Hazai Eszter: Kémia a számítógépen
Róka András: Látványos kémiai kísérletek
Látogatás a peptidkémiai laboratóriumban, Mező Gábor vezetésével
Gondoltál-e már arra, hogy az ember számára a sejtosztódás egyszerre áldás és átok? Hiszen a sejtosztódás a faj fennmaradásának, az egyén növekedésének, a sebek gyógyulásának, a szervezet védekező reakcióinak alapfolyamata. Ugyanakkor, ha ez a folyamat a jól szabályozott keretekből kiszabadulva, féktelen daganatos sejtszaporodássá alakul, az egyed pusztulásához vezethet.
A kontrollálatlan sejtszaporodás során számos olyan szerkezeti és funkcionális változás következik be a rákos sejteken, amelyek a beteg sejteket jellemzően megkülönböztetik az egészséges sejtektől. Gondoltad volna, hogy ezeket a különbségeket kihasználhatjuk arra, hogy a rákos sejteket szelektíven pusztítsuk el az egészséges sejtek károsodása nélkül? Vajon tudunk-e olyan vegyületeket készíteni, amelyek szelektíven a rákos sejtekbe tudják juttatni a tumorellenes hatóanyagokat anélkül, hogy azok az egészséges sejteket is károsítanák?
Az előadó azon molekuláris lehetőségekből ad ízelítőt, amelyek a szintetikus biokonjugátumok segítségével áttörést jelenthetnek a tumoros megbetegedések XXI. századi gyógyításában.