ALKÍMIA MA - A gyémánt és a grafit kistestvérei
Adatlap
Előadó: 
Surján Péter
Időpont: 
csü., 2011-01-20 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Vétes Attila: Marie Curie és a kémia éve
Kvízjáték
Szalay Luca: Vizet tűzzel -- tűzzel vizet (látványos kémiai kísérletek)
A négy vegyértékű szénatom a kémiának nevezett molekuláris lego játék legfontosabb építőköve: változatos vegyületeinek köszönhetjük az élő világot is. A szén azonban elemi formájában is tudott meglepetést okozni a XX. század végi tudósok számára.

A legtöbb tankönyvben azt találjuk, hogy az elemi szénnek két kristályos módosulata van: a grafit és a gyémánt. Az első olcsó és gyakori, a másik ritka és drága.

Az 1980-as évek közpén azonban észrevettek egy – akkor – még a gyémántnál is ritkább elemi szén módosulatot, amelyben a szénatomok először egymással molekulákat alkotnak, majd a csodálatosan szép szerkezetű, 60 atomból álló szén gömböcök rendezett molekulakristályba tömörülnek.
Nem sok idő telt el, és az új, fullerénnek nevezett anyag számos változatát fedezték fel, ideértve a hengeres alakú szén 'nanocsöveket'. Az új anyagcsalád nemcsak szemgyönyörködtető szimmetriájával kápráztatja el a kutatókat, hanem szokatlan tulajdonságaival folyamatosan mozgatja az új alkalmazások iránt érdeklődők fantáziáját is.