ALKÍMIA MA - Élelmiszerek mikroszennyezőinek nyomában
Adatlap
Előadó: 
Eke Zsuzsanna
Időpont: 
csü., 2009-11-05 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Ónodi Ferenc László: Az ELTE TTK Országos Diákkutatói Program ismertetése
Kvízjáték
Róka András: Konyhakémiai kísérletek
Laborlátogatás: Elválasztástechnikai Laboratórium, Eke Zsuzsanna
Csatolmányok: 
  • Az akadémiai negyed fóliái [pdf](0.6 Mb)
  • Az előadás fóliái [pdf](1.3 Mb)
  • Az előadás videófelvétele [avi](371 Mb, a felvételt Schelb Tamás készítette)
  • A kísérletek fóliái [pdf](0.7 Mb)
  • A kísérletek videófelvétele [avi](684 Mb, a felvételt Schelb Tamás készítette)
  • Mindenki tudja, hogy enni nemcsak jó, de szükséges is. Azt is mindenki tudja, hogy az elfogyasztott élelmiszerek jelentős hatással vannak egészségünkre. Egyrészt fontos, hogy mit eszünk, és persze az is, hogy mennyit. Másrészt fontos az is, hogy az élelmiszerek ne tartalmazzanak káros szennyezőanyagokat. Hiába egészségesek a zöldségek, gyümölcsök, ha túl sok növényvédőszer-maradékot tartalmaznak, a bioélelmiszerek, ha mikotoxinnal fertőzöttek, vagy a tejtermékek, ha melamin is van bennük. Ezektől a fenyegetésektől ma Magyarországon a fogyasztókat komoly törvényi szabályozás és hatósági munka védi meg. A védelem egyik fontos eleme az élelmiszerek vizsgálata.
    Nézzük hát, mi történik az élelmiszerekkel a laboratóriumban! Hogy derül ki mindebből, hogy aflatoxinos-e a paprika vagy, hogy van-e benzol az üdítőben? Egyáltalán mik ezek, és hogy kerülnek az ételeinkbe? Csak káros anyagokat lehet így kimutatni?
    Gyere, és nézzünk együtt ezúttal kicsit másképp az élelmiszerekre!