ALKÍMIA MA - Zöld kémia
Adatlap
Előadó: 
Horváth István Tamás
Időpont: 
csü., 2008-03-06 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Kvízjáték
Salma Imre: Budapest levegőszennyezettségének aktuális kérdései
Rábai József: Látványos kémiai kísérletek
   Mindennapi életünket megszámlálhatatlan olyan termék teszi kényelmessé és nem ritkán elviselhetővé, amelyeket kémiát alkalmazó iparágak állítanak elő. Amikor megnyitjuk a vizcsapot, akkor nem gondolunk azokra a kémiai módszerekre, amelyek éjjel-nappal hibátlanul működve ihatóvá teszik a vizet. Amikor a reggeli fürdés után jókedvűen élvezzük a tisztaság és a frissesség érzését, akkor nem gondolunk arra, hogy a szappan hatóanyagát adó molekulák szén-atomjai talán csak hetekkel előbb valamely távoli ország olajmezőjében képezték a kőolajat és a kémiai reakciók sorozatának köszönhetjük az olaj egyes komponenseinek szappanná való átalakítását. A legtöbb ember nehezen tudja elképzelni azt a tényt, hogy az aszpirint alkotó szén-atomok is a kőolajból származnak.
   A kémia és a vegyipar tehát meghatározó szerepet foglal el a társadalom legkülönbözőbb igényeinek folyamatos kielégítésében. Ennek ellenére az emberek gyakran negatívan értékelik a vegyipart. Ennek egyik oka az, hogy néhány kémiai terméknek nem várt, egészségre és/vagy környezetre káros hatásuk volt. A különböző vegyipari balesetek is negatívan hatottak a vegyipar megítélésére. Jelentősen emelkedett a 'kemofóbia', melynek eredményeként sokan azt hiszik, általában tévesen, hogy a vegyi anyagok 'rosszak' és a természetes anyagok 'jobbak'.
   A világ népességének növekedésével és az átlagos életszínvonal javulásával arányosan növekszik a vegyipar termelése, melynek következtében jelentősen megnőtt a környezetre és az egészségre károsan ható anyagok kibocsátásának a lehetősége. Számos ország már a hetvenes években felismerte a probléma jelentőségét és új környezetvédelmi törvényeket vezetett be. Sajnos ezek a szabályozások nem mindig hozták meg a kívánt eredményt és a nyolcvanas évek végére nyilvánvalóvá vált, hogy hatékonyabb stratégiára van szükség. Az 1990-ben elfogadott amerikai szennyezésmegelőzési törvény a hagyományos 'parancsolj és szabályozz' irányítási módszer helyett a környezeti szennyezők forrásának csökkentésére helyezte a hangsúlyt. A megelőzési stratégia alapja az az egyszerű felismerés, mely szerint ha egy szennyező anyag nem keletkezik, akkor az nem okozhat környezeti problémát. Azaz nem elég a környezeti problémák eredetét megérteni és azokat utólag, rohamlépésben megoldani, hanem törekedni kell olyan új vegyipari folyamatok és termékek kifejlesztésére, amelyek a fejlesztés idején rendelkezésre álló és hiteles adatok szerint nem lesznek az egészségre és a környezetre károsak. A zöld 'szemüveg' feltétele ahhoz vezet, hogy számos rutinszerűen használt vegyület, módszer és technológiai megoldás azonnal láthatatlanná válik és a célok elérése gyakran számottevően megnehezedik. A zöld kémia erre a kihívásra próbál válaszolni úgy, hogy útmutatót ad már a kémiai termékek tervezéséhez, melyek eredményeként csökken vagy megszűnik a környezetre veszélyes anyagok előállítása és felhasználása.