ALKÍMIA MA - Miről beszél a gyertya lángja? Az égés kémiája 150 évvel Faraday után
Adatlap
Előadó: 
Turányi Tamás
Időpont: 
csü., 2007-12-13 17:00
Helyszín: 
ELTE Pázmány Péter sétány 1/A 0.83
Kísérő programok: 
Kvízjáték
Lőw Miklós: ELTÉ-s diplomával a Richterben
Kóczán György: Tűzijáték
  • fényképek és rövid videófelvételek az előadásról, Turányi Tamás honlapján
  • Michael Faraday (1791-1867) minden idők egyik legnagyobb fizikusa és vegyésze volt. Faraday 1827-tól majdnem minden Karácsonykor előadást tartott a Királyi Intézetben (Royal Institution) fiataloknak és érdeklődő felnőtteknek érdekes fizikai és kémiai jelenségekről. Az előadások témája mindig változott, és Faraday utolsó, 1860. évi Karácsonyi előadásának témája a gyertya égése volt. Ennek az előadásnak a szövegét az egyik hallgatója leírta és az abból készült könyv 'A gyertya kémiai története' címmel jelent meg. Ezt a könyvet azóta is rendszeresen, néhány évente kiadják.
    A könyv magyarul is megjelent, előbb 'A gyertya természetrajza' (Athenaeum, Budapest, 1921; fordította: Bálint András), majd később 'Miről beszél a gyertya lángja?' címmel (Athenaeum, Budapest, 1949; fordította: Zemplén Jolán). A Karácsonyi előadásokat máig minden évben Karácsonykor megtartják a Királyi Intézetben.
    A 2007. december 13-i előadáson megismételjük Faraday kisérleteit, majd elmondjuk, mennyivel tudunk ma többet az égés kémiájáról és fizikájáról.
    Bővebb információ és édekességek: Turányi Tamás honlapján